Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2007 12:39 - Европейската България
Автор: mininkata Категория: Други   
Прочетен: 2353 Коментари: 7 Гласове:
0



Защо българите винаги са искали да са европейци? Повечето от нас дори не разбират значението на това, защото ние сме  европейци, намираме се в Европа и да сме европейци е наше неотменно право. Може би макар и грешно във фразата "европейци сме, ама не все до там" е вкаран друг подтекст, а именно, че ние няма да постигнем никога нивото на култура и етика в по-напредналите страни в Европа. Но нима това трябва да е цел?
Вярно, че навсякъде по света в приказката на Андерсен кралят е гол, а при нас кралят е облечен, а народа е гол, гладен и безработен. И навсякъде по света дупките са предимно в сиренето, а при нас те са на ръководните места. В другите страни от великото до смешното има само една крачка, а при нас разлика няма. При тях свободни са хората, а при нас цените. И макар да изглежда ироничен българския начин на живот, ние първо сме българи, а след това всичко останало. Не е нужно да изгубим нашата национална идентичност, за да се почувстваме европейци на някакво ниво.
   Разбира се, че Бай Ганювци се срещат и днес, но не трябва цялото общество да страда заради тях, защото българската народност е неизчерпаем източник на вдъхновение и гордост. Българите сме свикнали да пренебрегваме положителните си качества и да се съсредоточаваме върху негативните участъци на своето битие. Но България е отгледала и такива хора, готови да научат човека, наречен българин, да се гордее, че е такъв.
   Но все пак с какво толкова ни привлича Европа? Вероятно завиждаме на начина им на живот, за това, че живеят по-леко или просто ние си мислим така.  Но нима това е причина да загубим себе си? Не трябва да забравяме, че България е както прозорец, така и врата към Европа. И поглеждайки с широко отворени очи през прозореца, ние ще видиме много неща - и хубави и грозни, и такива за които мечтаем, и такива от които се страхуваме. А през вратата можем да излезем, но тя ще бъде винаги отворена, когато решим да се върнем при всичко родно, защото "чужбина и взема и дава, но никога дом не става".
   Българите сме доволни, когато желанията ни са изпълнени, а те не са чак толкова много. Напълно достатъчно ни е, да имаме дом, пари за нуждите си, сплотено семейство и истински приятели. Но сякаш ние забравяме за тях и в желанието си да направим добро, върщим възможно най-лошото за нас, като се отричаме от почти всичко родно.
   За това - защо трябва да сме еднакви, когато различията ни правят неповторими. Не е задължително да сме еднакви, за да се почувстваме европейци - ние сме такива и винаги ще бъдем.



Тагове:   българия,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. анонимен - Bravo be...
25.06.2007 14:49
Bravo be...eto tova mi haresva i na men, da sme razlichni.
цитирай
2. анонимен - Bla-bla...
25.06.2007 15:45
Bla-bla...
цитирай
3. mikii - Неповторими???
26.06.2007 00:11
Да! - Неповторими сме ....и сме ужасно различни!...По принцип избягвам да говоря от позицията на "ние"....Ако трябва да съм честен мисля, че сред нас не само няма европейци ...просто има хора родени не във времето си. ...Хайде - от мен да мине - има някои които стават за средновековието ....ама онези дето са доста за преди новата ера???? ....Сложно е! ....Ама много!!!
цитирай
4. locke - Унификация?
26.06.2007 00:35
Ако всички индивиди станат еднакви - настъпва унификация. Работи добре - справка мравките и пчелите. Това ли искаме и ние - да станем европейски мравки? Имаме негативни черти - вярно е. Вярно е обаче и че имаме множество позитивни черти, неприсъщи на европейците, които за съжаление губим с бързи темпове... Това, че си пожелаваме заплатата на средния европеец - добре! Но дали искаме и характера му? Ако го познаваме добре, май ще изберем отрицателен отговор...
цитирай
5. анонимен - Харесвам си всичко българско!
28.06.2007 00:14
Ония от Европата, какво? Да не би те да са перфектни? Не смятам че трябва да подражаваме на когото и да било или да се променяме. Защото сме с уникални - и с хубавото и с не дотам хубавото.
цитирай
6. анонимен - Не зная, дали знаеш какво е мотото на ...
30.06.2007 20:55
Не зная, дали знаеш какво е мотото на Европейския съюз. То е "Обединени в разнообразието".
До този момент страдахме от една егоцентрична система, базирана на марионетки и външни кукловоди.
Краят го знаем всички... Друго ми е мъчно - страшно кадърен народ сме, а сме безкрайно разединени! Ето това е огромният ни дефект! Ако го преодолеем - спасени сме.
Между другото ти си младо момиче и ще ти задам един въпрос - Какво мислиш за раждаемостта у нас?
А иначе чрез структурните фондове ще можем да дръпнем много напред, защото сме по цел "Сближаване", където европейското финансиране е в рамките на 85% по кохезионния фонд! Това наистина е възможност, все едно даваш 10 лева, а отсреща ти дават 100 000 да си оправиш къщата.
Само дано успеем да ги усвоим, защото има твърде малко качестевно подготвени хора! Но постингът ти ми хареса много!
Поздравления!
цитирай
7. анонимен - Хубаво е да пишеш, не да ПЛАГИАТСТВАШ!!!
18.03.2011 15:34
"Навсякъде по света в приказката на Андерсен кралят е гол.
У нас се получи обратното - кралят е облечен, а народът е гол. И гладен. И безработен.
Навсякъде по света считат лудите за свестни, но болни хора. У нас свестните считат за луди. Още от времето на Ботев.
Навсякъде по света дупките са предимно в сиренето.
У нас те са на ръководни места. И т.н."
СТАНИСЛАВ СТРАТИЕВ - "БЪЛГАРСКИЯТ МОДЕЛ", ЕСЕТА.
Не вярвам той да е преписал от тебе.
То плагиатството не е български патент, но ние не си и признаваме като крадем. И, разбира се, не ценим интелектуалната собственост.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mininkata
Категория: Други
Прочетен: 18236
Постинги: 2
Коментари: 14
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930